1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

+36 30 346 7233 iroda@innolog.hu

Készletgazdálkodás, készlettervezés

Készletezni nem jó dolog. Nem szívesen tesszük. Vannak helyzetek azonban, amikor nem tehetünk mást. Biztos sokan járnak ebben a cipőben. Ha elfogadjuk, hogy a kereslettervezés és előrejelzés a prognózisokról, illetve a jövő vevői szükségleteinek tervezéséről szól, akkor a készlettervezés egy tipikus méretezési feladat, ahol az erőforrásainkat kell optimalizálni.

Mit is jelenthet ez? Az első és legfontosabb kérdés mindig az, hogy kell-e a készlet egyáltalán? Ha kell, akkor miből, mikor, a hálózat mely szintjén és csomópontján, milyen ütemezésben? Egyáltalán mi szerint tekintjük optimálisnak a készleteinket? Számunkra mit jelent az „optimális”, mint kifejezés? Tudjuk-e értelmezni a megbízhatóságot, kiszolgálási színvonalat? Ismerjük-e a készletezés költségeit? Se szeri, se száma a megválaszolandó kérdéseknek.

A készletezés optimális esetben egy korrekt szabályok alapján működő, helyesen irányított, módszertani szempontból támogatott vállalati szabályozási funkció, amely a kereslettervezéshez hasonlóan a vállalat teljes keresztmetszetét érinti. Nem csoda tehát, hogy integrálódik ugyanabba a komplex keresztmetszeti tervezési folyamatba (S&OP), amelynek a kereslettervezés is fontos része. Gondoljuk csak végig! Vállalatunk, logisztikai hálózatunk hány területén, hány ponton kell készletekkel számoljunk?

Bár nem szeretjük, szinte mindenhol ott a készlet. Tegyünk lépéseket együtt abba az irányba, hogy képesek legyenek ezeknek a pontoknak a számát, a készletek összetételét és nagyságát optimalizálni! Alakítsuk ki együtt készletszabályozó rendszerét, amely fenntartható módon képes lesz jövőbeli céljai alapján irányítani a készletezési folyamatot!

Kérdésével forduljon üzletágvezetőnkhöz:

Antal Norbert
norbert.antal@innolog.hu
+36-30-346-7233

© 2016, INNOLOG SOLUTIONS Kft. Minden jog fenntartva.