1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Raktár, a „nagy fekete doboz”

Raktártervezési cikksorozatunkat folytatva mindenképp említést kell tennünk a konkrét raktári folyamatok tervezésének metódusáról. Számos alkalommal ér minket olyan megkeresés, igény, amikor az Ügyfél fejét vakargatva áll a raktár folyamattervezése előtt. Meglévő raktárépületbe, raktárcsarnokba kérnek tervezési, tanácsadási segítséget úgy, hogy az objektum tervezésekor figyelmen kívül hagyták a folyamattervezési, tárolástechnikai stb. szempontokat. Így egy fizikailag korlátozott területen kell ennek következtében korlátos raktártervezéseket végeznünk.

RAKTÁR, a ,,nagy fekete doboz”

Egy raktár – mely kívülről egy „nagy, fekete doboznak” látszódhat – belülről különböző, de mégis szorosan kapcsolódó, egymással összhangban együttműködő alrendszerekből épül fel:

Raktár, a ,,nagy fekete doboz"
Raktár, a ,,nagy fekete doboz”

Legtöbb esetben a raktártervezés úgymond „belülről kifelé” haladva történik. Ezt specifikusan az aktuális projekt határozza meg, ám lényegét tekintve az alrendszereket egymás után érintve végzünk komplex folyamattervezéseket. Megemlítendő, hogy a résztervezések során az optimális megoldásokra való, egymástól független törekvés felvethet problémákat amikor már a teljes raktárrendszert vizsgáljuk.

Ez alapján az alrendszerek tervváltozatainak különböző kombinációjaként összeálló rendszerváltozatok működését felül kell vizsgálni, felmerülő finomtervezési feladatokat ellátni. Emellett feltétlenül szükségszerű kitérni a funkcionális területek különböző alrendszerekbe való integrálására, hiszen ezek nélkül elkerülhetetlen egy raktár üzemeltetése. Ide értendők a göngyöleg és hulladék kezelő területek, karanténok, visszárukezelésre szolgáló zónák, és egyéb, egyedi igényeket ellátó funkcionális területek kialakítása. Ezeket a résztervezési lépéseket mind-mind elvi síkon definiált raktártervezési fázisokba sorolhatjuk.

MI A MEGOLDÁS?

Összességében egy raktár működéséhez, folyamatainak felvételéhez és az ahhoz igazodó kialakításhoz, így a komplex tervezéshez elengedhetetlen a megfelelő szakemberek, mérnökök alkalmazása. Megalapozott tervezési irányelvek vagy szükséges módszertanok hiánya mellett egy pontatlan raktártervezés deficites befektetésbe futhat – ezzel szemben a napjainkban egyre előtérbe kerülő tervezési kiszervezés, mint olyan a feladatra alkalmas alvállalkozók közreműködésével pénzt és időt megspórolva nyújthat megtérülő megoldást.

KÉSZÍTETTE: Puskás Eszter & Fölföldi Konrád

Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English