1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Raktár, a „nagy fekete doboz”

Raktártervezési cikksorozatunkat folytatva mindenképp említést kell tennünk a konkrét raktári folyamatok tervezésének metódusáról. Számos alkalommal ér minket olyan megkeresés, igény, amikor az Ügyfél fejét vakargatva áll a raktár folyamattervezése előtt. Meglévő raktárépületbe, raktárcsarnokba kérnek tervezési, tanácsadási segítséget úgy, hogy az objektum tervezésekor figyelmen kívül hagyták a folyamattervezési, tárolástechnikai stb. szempontokat. Így egy fizikailag korlátozott területen kell ennek következtében korlátos raktártervezéseket végeznünk.

RAKTÁR, a ,,nagy fekete doboz”

Egy raktár – mely kívülről egy „nagy, fekete doboznak” látszódhat – belülről különböző, de mégis szorosan kapcsolódó, egymással összhangban együttműködő alrendszerekből épül fel:

Raktár, a ,,nagy fekete doboz"
Raktár, a ,,nagy fekete doboz”

Legtöbb esetben a raktártervezés úgymond „belülről kifelé” haladva történik. Ezt specifikusan az aktuális projekt határozza meg, ám lényegét tekintve az alrendszereket egymás után érintve végzünk komplex folyamattervezéseket. Megemlítendő, hogy a résztervezések során az optimális megoldásokra való, egymástól független törekvés felvethet problémákat amikor már a teljes raktárrendszert vizsgáljuk.

Ez alapján az alrendszerek tervváltozatainak különböző kombinációjaként összeálló rendszerváltozatok működését felül kell vizsgálni, felmerülő finomtervezési feladatokat ellátni. Emellett feltétlenül szükségszerű kitérni a funkcionális területek különböző alrendszerekbe való integrálására, hiszen ezek nélkül elkerülhetetlen egy raktár üzemeltetése. Ide értendők a göngyöleg és hulladék kezelő területek, karanténok, visszárukezelésre szolgáló zónák, és egyéb, egyedi igényeket ellátó funkcionális területek kialakítása. Ezeket a résztervezési lépéseket mind-mind elvi síkon definiált raktártervezési fázisokba sorolhatjuk.

MI A MEGOLDÁS?

Összességében egy raktár működéséhez, folyamatainak felvételéhez és az ahhoz igazodó kialakításhoz, így a komplex tervezéshez elengedhetetlen a megfelelő szakemberek, mérnökök alkalmazása. Megalapozott tervezési irányelvek vagy szükséges módszertanok hiánya mellett egy pontatlan raktártervezés deficites befektetésbe futhat – ezzel szemben a napjainkban egyre előtérbe kerülő tervezési kiszervezés, mint olyan a feladatra alkalmas alvállalkozók közreműködésével pénzt és időt megspórolva nyújthat megtérülő megoldást.

KÉSZÍTETTE: Puskás Eszter & Fölföldi Konrád

Összefoglalás
Raktár, a „nagy fekete doboz”
Cikk címe
Raktár, a „nagy fekete doboz”
Leírás
Egy raktár felépítését tekintve belülről különböző, de mégis szorosan kapcsolódó, egymással összhangban együttműködő alrendszerekből épül fel.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English