1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Röviden a raktártervezés fő lépéseiről

A raktártervezés projektek előkészítése során, mikor is az Ügyfél koncepciójának megvalósítására különböző szakterületekről több alvállalkozó összehívása szükséges gyakorta merülnek fel hiányosságok, akadályok, majd problémák. Ezek egy része afelől közelíthető meg, hogy a projekt ütemtervének elkészítésekor az egyes tervezési fázisokon való ,,átjutáshoz” szükséges szakértelem hiányzik, mivel az előkészületek során nem számoltak a szükségességével. Így születnek majd banális, szakbarbárok okozta tervezési, később kivitelezési hibák – a bejegyzésben  az INNOLOG tervezési metodikájába nyújtunk betekintést, mellyel az imént említettek elkerülhetők.

Előkészítés

Egy tervezést minden esetben megelőz egy precíz, a megrendelővel kooperálva futtatott előkészítési folyamat: fejlesztési elvárások, projekt célok és további alapvető paraméterek meghatározása és validálása után kezdődhet el az előzetes tervezés. Az így készülő vázlattervek során rendszerkoncepciók tervezésére kerül sor, mellyel együtt jár a különböző társtervezők hatáskörébe tartozó szabályozások, feltételek és ellenőrzések elvégzése is. Ide értjük például a geodéziai felmérést, a jogszabályi és fizikai környezet elemzését, a hatósági egyeztetést és a tervezési program meghatározásával együtt minden feltétel és kötelezettség rögzítését.

Részletes tervezés

A folyamat következő mérföldköve a részletes raktártervezés, mely során feltérképezzük a lehetséges topológiai megoldásokat, az anyag- és információáramlási, valamint a logisztikai technológiai folyamatokat. Ezután meghatározzuk a tárolási-raktározási rendszer felépítését, technológiáját, és kiválasztjuk az anyagmozgató gépeket, eszközöket – ezeket a lépéseket természetesen megelőzi a humán és gép/eszköz erőforrások rögzítése. A részletes tervezés magába foglalja még az áruelrendezés tervezését, illetve a raktár működését ellátó, minden területre kiterjedő folyamatok részletezését is, mint például áruátvétel és -kiadás, komissiózás, inverz logisztika stb.

Végeredmény

A raktártervezés logisztikai irányból vett mérnöki feladatai általában eddig a fázisig terjednek, melynek végeztével előáll egy teljeskörű rendszerterv és annak részletes dokumentációja. Az ezt követő kiviteli terv elkészülte a konkrét technikai elemek megvalósításának tervezését takarja, amihez már építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági stb. szakértelem szükséges. Magától értetődően bármilyen felmerülő megoldandó probléma és változtatás esetén a társtervezőkkel való szoros együttműködés végig kíséri az egész tervezési folyamatot.

Állandó teendők

Számos mérnöki kihívás valamennyi fázis során felmerül, ám a tervezés előrehaladtával a problémák összetettsége, a megoldások részletességének igénye egyre növekszik. A raktártervezések során egy-egy sarkalatos feladat – például az adatszükséglet indukálta adatelemzés vagy a szabályozási környezet figyelemmel tartása – egy projekt egészét végig kísérő állandó teendő, így a különböző feladatköröket nem lehet az egyes tervezési fázisokhoz szorosan hozzárendelni. Továbbá a tervezés a feladatokon keresztül haladva párhuzamosan érinti egyaránt a telephely és a raktár területét. Így a rendszerterv elkészültéig mind egy egységként, mind külön-külön részleteikben kezelendők.

KÉSZÍTETTE: Puskás Eszter & Fölföldi Konrád

Összefoglalás
Röviden a raktártervezés fő lépéseiről
Cikk címe
Röviden a raktártervezés fő lépéseiről
Leírás
Egy tervezést minden esetben megelőz egy precíz, a megrendelővel kooperálva futtatott előkészítési folyamat.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English