1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Tárolási technológiák 2. – Állványok nélküli dinamikus tárolás

dinamikus tömbös tárolás

Folytatjuk múlt héten elindított sorozatunkat,  a következő bejegyzésben az állványok nélküli dinamikus tárolási technológiát fogjuk röviden bemutatni.

A módszer nevéből eredően itt sincs szükség állványokra a tároláshoz, azonban az egységrakományok már nem a földön, egy fix helyen, hanem földön, de mozgó pályákon (pl. görgős pálya vagy függőkonvejor) kerülnek elhelyezésre.

A technológiát, akkor érdemes alkalmazni, ha kisebb mennyiségű, rövidebb tárolási idővel rendelkező egységrakományokat szeretnénk elhelyezni. Tehát egyfajta átmeneti tárolás megvalósítása a cél, ahol fontos a rakományok érkezési sorrendje, azaz be kell tartanunk a FIFO elvet.

Előnyök és hátrányok

A dinamikus rendszernek köszönhetően a FIFO elv automatikusan betartható, az anyagmozgató berendezések automatizálása könnyen megvalósítható. A pályák megfelelő kialakításával (osztályozó pályák) az egységrakományok osztályozása – amennyiben ez szükséges – szintén lehetségessé válik.

dinamikus tömbös tárolás

A megnövekedett eszközigény következtében a beruházási költségek viszont nagyobbak, a fajlagos területigény pedig szintén növekszik, hiszen az egységrakományokat ennél a módszernél nem lehet egymásra helyezni. A speciális pályák alkalmazása elengedhetetlenné teszi a folyamatos karbantartást, így ennek költségigényével is számolni kell.

Összeállította: Bertalan Marcell

Összefoglalás
Tárolási technológiák 2. – Állványok nélküli dinamikus tárolás
Cikk címe
Tárolási technológiák 2. – Állványok nélküli dinamikus tárolás
Leírás
A bejegyzésben az állványok nélküli dinamikus tárolási technológiát fogjuk röviden bemutatni: mikor érdemes használni, mik az előnyei és hátrányai.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English