1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Tárolási technológiák 7. – Körforgó állványos tárolás

Sorozatunkban elérkeztünk az utolsó tárolási rendszer bemutatásához. A körforgó állványos tárolás egy ritkábban alkalmazott dinamikus módozat. Lényege, hogy az áruk tárolására szolgáló állványok képesek egy adott tengely körül elfordulni, működtetéskor valamennyi egység megindul a pályán és mindaddig mozgásban is marad, míg a kívánt tárolási egységet tartalmazó állványrész az átadóhelyre nem érkezik. Rendszerint központi vezérlőpulton lehet a kívánt árufajtát tartalmazó tálca vagy polc kódját betáplálni, ezt követően a tálca az átadóhelyre áll. A cél, hogy ne a raktári dolgozó vagy a termelésben résztvevő menjen a szükséges áruért, alkatrészért, hanem a készlet menjen a felhasználókhoz.

Állvány típusok

Az elfordulás tengelye alapján megkülönböztethetünk vízszintes forgástengelyű (páternoszter), függőleges forgástengelyű (karusszel) és két forgástengelyű (karnoszter) rendszereket.

Páternoszter használatával akár 85% alapterület is megtakarítható az egyszerűbb polcos és fiókos rendszerekhez képest, hiszen itt ki tudjuk használni az épület által rendelkezésre bocsátott teljes belmagasságot. Mivel a rendszer zárt, így a nagyfokú áruvédelem könnyen biztosítható (por, szennyeződés), zárható tolóajtók segítségével pedig az illetéktelenek hozzáférését is meg lehet akadályozni. A keresett áru ergonómiailag megfelelő magasságban kerül kiadásra, így elkerülhetők a hajlongások, megerőltető mozdulatok. Pick-to-Light technológia integrálásával a pontosság jelentősen növelhető.

Vízszintes karusszel használatával egységrakományokat, dobozokat lehet a felhasználóhoz eljuttatni egy vízszintes irányú körmozgás segítségével. Egymás mellett több körforgóállványt lehet elhelyezni, így akár nagyobb teljesítményű, folyosók nélküli tárolási rendszer is megvalósítható. A karusszel állványokat gyakran használják a közvetlen gyártási folyamatba iktatott ütemtárolóként (integrált gyártó-tárolórendszer), a JIT-elv szerint működő szerelőüzemek kiszolgálóegységeként stb.

Horizontális karusszel

Előnyök és hátrányok

Összefoglalva a technológia előnyeit: relatíve kis helyigényű, ergonómiai szempontból kedvező kialakítású zárt rendszer, mely könnyen automatizálható, különböző technológiai folyamatokba jól illeszthető. Hátránya, hogy beruházási költségigénye, valamint a működés energiaigénye jelentős. Kicsi a be- és kitárolási teljesítmény, hosszú az árukhoz való hozzáférési idő és főként csak kézzel kezelhető egységek esetén alkalmazható.

Összeállította: Bertalan Marcell

Összefoglalás
Tárolási technológiák 7. – Körforgó állványos tárolás
Cikk címe
Tárolási technológiák 7. – Körforgó állványos tárolás
Leírás
Bejegyzésünkben a körforgó állványos tárolás kerül terítékre, melyben bemutatjuk például a páternoszter és karusszel főbb ismérveit, működését.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English