1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Tárolási technológiák 4. – Be- és átjárható állványos tárolás

bejárható állvány ábra

Előző héten elindítottuk a statikus állványos rendszerek bemutatását, ezen belül is a soros állványos megoldást vettük szemügyre. Most következő bejegyzésünkben egy kifejezetten helytakarékos, a tömbös és az állványos tárolási módozatokat kombináló technológiával, a be- és átjárható állványos rendszerekkel fogunk megismerkedni.

A címben szereplő megoldások legfőbb különbsége, hogy míg az átjárható állványoknál két oldalról is hozzáférhetünk a tárolt egységrakományokhoz, úgy a bejárható állványnál ez csak egy oldalról lehetséges. Ebből következik, hogy előbbinél megvalósítható a FIFO elv (First In First Out – a legkorábban betárolt egységhez is hozzá tudunk férni), míg utóbbinál csak LIFO elv alkalmazható (Last In First Out – az utoljára betárolt rakományokat tudjuk elérni).

bejárható állvány

Előnyök, alkalmazhatóság

Mindkét tárolástechnológiát monostruktúrájú (kis szortiment és cikkenként magas készletszintek), nem halmazolható, nagy mennyiségű készlet esetén célszerű alkalmazni. Az átjárható állványok különösen jól illeszthetők áruelőkészítői folyamatokhoz. Legnagyobb előnyük a kompakt helykihasználás, könnyű építhetőség és a bejövő-kimenő áruk szigorú ellenőrizhetősége. Ezen tulajdonságok miatt gyakran alkalmazzák ezen tárolási módot pédául hűtött vagy fagyasztott raktárakban.

bejárható állvány

Hátrányok, veszélyek

Érdemes rutinos gépkezelőket alkalmazni, hiszen a szűk, állványokon belüli folyosókban történő közlekedés kihívást jelenthet a kezdők számára. Emiatt a bejárható és átjárható állványrendszereknél érdemes padlósíneket lefektetni az állványlábak védelme és a targoncavezetők jobb megvezetése érdekében. A tárolási magasság inkább a tömbös tárolással mutat egyezőséget. Az egymás fölé elhelyezhető rakományok száma 4, az egymás mögé elhelyezhető rakományok száma pedig 4-6 (bejárható) vagy 8-10 (átjárható) egység. Szintén fontos megemlíteni, hogy – amennyiben jelentősen eltér a tárolandó egységek átlagos mennyisége, úgy – könnyen kedvezőtlenné válhat a térkihasználás, hiszen minden csatornában egy adott típusú terméket érdemes tárolni, ha azt akarjuk hogy minden cikkszám közvetlenül hozzáférhető legyen.

Összeállította: Bertalan Marcell

Összefoglalás
Tárolási technológiák 4. - Be- és átjárható állványos tárolás
Cikk címe
Tárolási technológiák 4. - Be- és átjárható állványos tárolás
Leírás
Bejegyzésünkben egy helytakarékos, a tömbös és állványos módszereket kombináló technológiát, a bejárható és átjárható állványos tárolást fogjuk bemutatni.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

One thought on “Tárolási technológiák 4. – Be- és átjárható állványos tárolás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English