1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Tárolási technológiák 3. – Soros állványos tárolás

rekeszes soros állvány

Az előző bejegyzésekben bemutatásra kerültek az állvány nélküli (statikus és dinamikus) tárolási rendszerek, melyek közül a tömbös statikus elrendezést alkalmazzák a leggyakrabban. Amennyiben az áru csomagolásának szilárdsága nem megfelelő (nem bírná el a ránehezedő egységrakományokból eredő terhet), alakja egyenetlen (nem tudunk stabil halmazt képezni), az előzőek kivédésére nem áll rendelkezésünkre oldalfalas rakodólap, gitterbox vagy egyszerűen csak hozzá szeretnénk férni minden árufajtához és árucikkhez, úgy érdemes kikacsintgatni az állványos tárolási technológiák irányába.

Soros állványos

Az előző bekezdés alapján nem véletlen, hogy ez az egyik legszélesebb körben elterjedt tárolási technológia. Kialakítása nagymértékben függ a tárolási egységektől, mely alapján megkülönböztetünk polcos, rekeszes, ritkább esetekben fiókos, tálcás, valamint konzolos vagy karos felépítésű állványokat.

soros állvány közlekedő úttal

  • Kis forgalmú, de nagy áruválasztékú, kisméretű, kézzel is könnyen kezelhető készlet esetén polcos rendszereket célszerű alkalmazni. (Például pótalkatrészek, szerszámok tárolására, esetleg üzletek raktárhelyiségeiben.) Széleskörben alkalmazható, hiszen tárolható rajta csomagolt áru, geometriai kötöttségekkel nem rendelkező áru, de– nagyobb teherbírású ipari polcos rendszerek esetén – akár műanyag rekeszes termékek vagy raklapos egységrakományok is. Gyors és könnyű szerelhetőség jellemzi.
  • Nagyobb, egymásra nem halmozható (rakodólapos, tároló ládás) egységrakományokból álló polistruktúrájú készlet tárolására rekeszes állványok beszerzése javasolt.
  • Karos állványok esetén az oszlopokból kinyúló karokon főként speciális anyagok (pl. különböző hosszúságú szálanyagok, gerendák, csövek, lemezek) tárolása lehetséges. Opcionálisan elhelyezhető hossztartók segítségével azonban dobozolt áruk tárolása is megvalósítható.

karos állvány

Előnyök és hátrányok

A soros állványos technológia legnagyobb előnye, hogy a tárolási magasságot az épület és/vagy az anyagmozgató gép tárolási magassága határozza meg, azaz független az árujellemzőktől és a csomagolás szilárdságától. A készlet minden egységéhez közvetlen hozzáférés biztosítható, jól integrálható komissiózási munkafolyamatokhoz, valamint automatizált rendszerek kialakítására is lehetőséget biztosít. Elterjedtsége főként rugalmasságából adódik, azaz olyan esetekben amikor nincsenek pontos információink a tárolandó egységrakományról (például logisztikai szolgáltatók esetében).

Hátránya, hogy egy állványrendszer felépítésének beruházási költsége magas. Szintén negatívum, hogy alacsony tárolási magasság esetén nagy az egy tárolási egységre jutó terület felhasználás, valamint kicsi a térfogatkihasználás.

Összeállította: Bertalan Marcell

Összefoglalás
Tárolási technológiák 3. – Soros állványos tárolás
Cikk címe
Tárolási technológiák 3. – Soros állványos tárolás
Leírás
A soros állványos tárolás az egyik legszélesebb körben elterjedt tárolási módszer. Bejegyzésünkben bemutatjuk főbb típusait, előnyei és hátrányait.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English