1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Tárolási technológiák 5. – Tárolócsatornás állványrendszer

LIFO tárolócsatornás push-back állvány

A mai bejegyzésben egy viszonylag ritkán alkalmazott megoldás, a tárolócsatornás állványrendszer kerül bemutatásra. Hasonlóan a be- és átjárható állványos tároláshoz, az egységrakományokat ebben a rendszerben is közvetlenül egymás mögé, illetve egymás mellé kell elhelyezni. Ebből következik, hogy ez is egyfajta tömbös tárolás, ahol – a közlekedő folyosók hiánya miatt – igen kedvező a terület- és térkihasználás. Azonban ezen rendszerek esetében a gépnek nem kell behajtania az állványba.

Előnyök, megoldások

Az egységrakományokat ún. csatornákban tároljuk, melyek az egyik irányba 3-5%-ban lejtenek. Az egymás mögé halmozott áru így mindig kigördül, kicsúszik az állvány első sorába (gravitáció), ezzel megspórolva a targoncáknak azt az időt, amit a be- és átjárható állványok esetén a csatornákon belül kellene töltenie. Jól automatizálható és könnyen illeszthető a technológiai folyamatokba. Általánosságban két eltérő megoldást lehet elkülöníteni:

1. vannak az úgynevezett tálcás rendszerek, melyek működését az alábbi videó mutatja be kiválóan:

2. valamint elérhetőek görgősoros megoldások, melyek lehetnek egy, illetve két oldalról hozzáférhetőek:

Push-back rendszer esetén az egységrakományok teleszkópos tálcás rendszereken vagy görgőkön mozognak a helyükre, általában 3-4 mélységű állványzatban. A ki- és a betárolás is ugyanazon az oldalon történik, így a LIFO (utolsónak betárolt áru megy ki először) elvet lehet megvalósítani. Amennyiben a csatornában már van tárolási egység, úgy az új rakatot a korábban behelyezett egységgel együtt kell betolni. Kitárolásnál a rakodólapok maguktól visszagördülnek az első sorba.

LIFO tárolócsatornás push-back állvány

Létezik FIFO elvet támogató görgős állványrendszer is, ahol a betárolást az egyik, a kitárolást pedig a másik oldalon lehet elvégezni. Betárolás során a targonca felhelyezi a görgős pályára a rakatot, ami lecsúszik a másik kitárolási oldalra. Ennek a módszernek viszonylag nagy a területigénye, hiszen két oldalról is el kell érni az állványzatot, azonban 5-10 egységrakomány mélységű rendszer is kiépíthető.

FIFO tárolócsatornás flow rendszerű állvány

Hátrányok

Mint minden állványrendszernek, ennek sem elhanyagolható a beruházási költsége. Az egységrakományok mozgása miatt csak sík alapfelületű, gördíthető tárolási egységek esetén alkalmazható a rendszer. Az állványzat sok mozgó alkatrészt tartalmaz, így a karbantartási igény is nagyobb egy tipikus soros állványhoz képest. Valamint értelemszerűen egy csatornába csak egy fajta terméket érdemes tárolni, így csak monostruktúrájú készlet esetén lehet alkalmazni ezen rendszereket, ha nem kell betartani a FEFO elvet.

Shuttle

Érdemes megemlíteni egy viszonylag új technológiát, az ún. shuttle rendszert. Ennek a lényege, hogy az egységrakományokat kocsi sínekre helyezik, mely egyrészt alulról támasztja a rakatokat, másrészt a shuttle kocsik megvezetéséért is felelnek. Itt a rakodólapok nem csúsznak ki a tárolócsatorna első sorába, hanem a shuttle kocsik fogják kimozgatni őket. Egy állványban több ilyen kocsit is el lehet helyezni, ezek bármilyen targoncával áthelyezhetők egyik csatornából a másikba. Alapvetően kevés, de robosztus elemből álló emelőszerkezettel bírnak, mely önálló hajtással és akkumulátoros energiaellátással rendelkezik. Jelenleg ezek a rendszerek azért még elég magas árral bírnak, emiatt alacsony a piaci penetrációjuk.

Összeállította: Bertalan Marcell

Összefoglalás
Tárolási technológiák 5. – Tárolócsatornás állványrendszer
Cikk címe
Tárolási technológiák 5. – Tárolócsatornás állványrendszer
Leírás
A mai bejegyzésben egy viszonylag ritkán alkalmazott megoldás, a tárolócsatornás görgős, tálcás és shuttle állványrendszer kerül bemutatásra.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

English