1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Magasraktári rendszerek 1. – Magasraktárakról általánosan

Automatizált magasraktári folyosó

A korábbi blogsorozatunkat folytatva most egy automatizált tárolási rendszert mutatunk be. A magasraktári tárolási rendszerek működését és hozzá kapcsolódó rendszereket fogjuk ismertetni a következő bejegyzéseinkben.

Magasraktárakról általánosan

Magasraktárakról jellemzően raklapos egységrakományok tárolása esetében beszélhetünk, így ez a rendszer magában hordozza a soros állványos tárolás előnyeit. A hagyományos raktárakhoz képest egy jóval nagyobb tárolási magasságot érhetünk el, akár 30-40 métert is.  Ehhez speciális kiszolgáló anyagmozgató gépekre (továbbiakban: felrakógép) van szükség. A magasraktári rendszer legdrágább eleme a felrakógép, ezért nagyon gyakori, hogy a gépek számának csökkentése érdekében duplamély állványos tárolást alkalmaznak. Ebben az esetben minden folyosóban mindkét oldalon két állványt helyeznek el egymás mögött, ahol a hátsó raklap 15 cm-el magasabban helyezkedik el.

Duplamély magasraktári állványrendszer

Az, hogy érdemes e duplamély állványt alkalmazni függ a szortimenttől, tárolandó raklapszámtól és a kiszolgálandó intenzitástól is. Fontos megjegyezni, hogy az a magasraktárakról általánosan elterjedt vélekedéssel ellentétben a raktár nem azért magasraktár mert „magas”. Alapvetően akkor beszélünk magasraktárról, ha a tárolótéri kiszolgáló rendszer nem tud más funkciót ellátni, azaz például nem tud résztvenni az egyéb manipulációs folyamatokban. Határterületet képeznek a felrakótargoncás vagy köznyelvi megnevezésén szűkfolyosós raktárak, hiszen itt a felrakótargonca szintén egy a tárolótér kiszolgálására specializált gép, de fizikailag képes lehet akár más folyamatok elvégzésére is (sok helyen használják manipulációs téri szállításra is, holott ezen funkciójában nem túl hatékony).

Szűkfolyosós raktár

A magasraktárakat a múltban többnyire kézi vezérlésű gépekkel is ellátták, mely esetében a felrakógépen kialakított vezető fülkében a gépkezelő kapott helyet. Ma már ezeknek a gépeknek az automatizált megoldásai váltak egyre inkább elterjedté. Az automatizáltság további előnye, hogy a raktári térben a humán létet teljesen ki lehet zárni. Ennek köszönhetően a tárolótérben csak az automatizált gépek és a magasraktárhoz kapcsolódó kiszolgáló rendszerek egy része kap helyet. A gép sebességét így nem kell korlátozni munkavédelmi megfontolások okán. A következő bejegyzésekben áttekintjük, hogy mikor érdemes magasraktári rendszerben gondolkodni, és azt is hogy mik ezen rendszerek hátrányai valamint korlátai.

 

 

 

Összefoglalás
Magasraktárakról általánosan
Cikk címe
Magasraktárakról általánosan
Leírás
A magasraktári rendszerek blogsorozat első bejegyzésében a magasraktárakról beszélünk általánosan.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English