1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Excel a gyakorlatban II. – HA függvény

Döntéshozatal

Folytatjuk múlt héten megkezdett Excel blog-sorozatunkat, melyben célunk, hogy fokozatosan fejlesszük Excel tudásunkat logisztikához kapcsolódó feladatokon keresztül. Ezen a héten a HA függvény-t fogjuk bemutatni működés közben.

HA függvény

Az úgynevezett HA (angolul IF) függvény a szintaxisa alapján 3 paraméterből áll:

=HA(logikai_vizsgálat; [érték_ha_igaz]; [érték_ha_hamis])

Az első paraméter egy feltételt, egy logikai vizsgálatot tartalmaz: amennyiben a megadott feltétel eredménye IGAZ, abban az esetben a HA függvény második paramétereként megadott számítás fog lefutni, amennyiben a feltétel eredménye HAMIS, úgy a függvény harmadik paraméterét kapjuk eredményül. Például „Ha az ég több mint 90%-át felhők takarják, akkor maradjunk otthon, egyébként menjünk el sétálni.” mondat a függvény nyelvére fordítva:

=HA(felhőtakaró>0,9; otthon; séta)

Példánk továbbra is az előző bejegyzésben bemutatott Excel fájl adataira épül, amelyben szeretnénk kategorizálni az egyes megrendeléseket a G oszlopban úgy, hogy amennyiben a megrendelt mennyiség nagyobb vagy egyenlő, mint 80 liter, írjunk a cellába egy A betűt, egyébként pedig hagyjuk a cellát üresen. Ehhez a G2-es cellába írjuk be az alábbi képletet:

=HA(D2>=80; “A”; “”)

A képlet megvizsgálja a feltételt, ami alapján két eredménye lehet az első paraméternek: ha a D2 cella tartalma 80-nál nagyobb vagy egyenlő, akkor IGAZ, egyébként HAMIS. Ha az első paraméter eredménye a HA függvényben IGAZ, akkor a függvény eredménye a második paraméter, egy “A” betű lesz. Az Excel képletekben a karaktereket, szövegeket mindig idézőjelek között kell megadni. Amennyiben az első paraméter eredménye HAMIS, úgy a függvény eredménye a harmadik paraméter lesz, ami egy üres szöveg, nem tartalmaz semmilyen karaktert.

Függvények egymásba ágyazása

Hogyan valósítanánk meg az alábbi feladatot? Kategorizáljuk az egyes megrendeléseket, csakúgy, mint előbb, azonban most legyen három kategória. A cella értéke legyen egy A betű, ha a mennyiség nagyobb vagy egyenlő, mint 80, B betű, ha a mennyiség nagyobb vagy egyenlő, mint 60, de kisebb, mint 80 és C betű minden egyéb esetben, tehát ha a mennyiség kisebb, mint 60.

Egy darab HA függvénynek csak két kimenetele lehet: ha IGAZ a feltétel, akkor a második, ha HAMIS, akkor a harmadik paraméter. Nekünk viszont három kimenetelre van szükségünk. Mi lenne, ha az egyik kimenet helyére betennénk egy második HA függvényt, hiszen így a kettő kimenetből hármat tudunk csinálni? Ezzel az alábbi megoldást kapnánk: ha a mennyiség >= 80, akkor írjunk ki egy A betűt, egyébként (tehát ha kisebb a mennyiség, mint 80) ha a mennyiség >= 60 (tehát 80 > X >= 60), akkor B betűt, egyébként pedig (ha X < 80 és X < 60) C betűt írjunk ki. Ezt képlettel a H2-es cellába írva az alábbi lenne a megoldás:

=HA(D2>=80; ”A”; HA(D2>=60; ”B”; ”C”))

A fenti példák eredményei az alábbi ábrán láthatók. Következő bejegyzésünkben a logikai operátorokkal fogunk megismerkedni, melyekkel bonyolultabb feltételeket is létre tudunk hozni egy döntés meghozatalához.

HA függvény a logisztikában

Összefoglalás
Excel a gyakorlatban II. - HA függvény
Cikk címe
Excel a gyakorlatban II. - HA függvény
Leírás
Excel HA függvény alkalmazása a logisztikai gyakorlatban, lépésről-lépésre, példákon keresztül bemutatva. Excel blogunk második bejegyzése.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English