1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Magasraktári rendszerek 2. – Mikor létesítsünk magasraktárat?

Önhordó raktárcsarnok

Az előző blog cikkben a magasraktárakról beszéltünk általánosan, a mostani cikkben arra fogunk kitérni, hogy mikor érdemes hagyományos raktár helyett magasraktár létesítése. A következő blogban pedig a magasraktári rendszerek hátrányait fogjuk bemutatni számos előnyét követően.

Mikor érdemes magasraktár létesítésében gondolkozni?

A magasraktárakat érdemes létesíteni, amennyiben a rendelkezésre álló területünk kicsi, hiszen a nagy tárolási magassággal a kívánt tárolási kapacitást kisebb területen elérhetjük. A rendszer további előnye, hogy az automatizált gépekkel nagy ki- és betárolási intenzitás valósítható meg. Ennek köszönhetően olyan vállalatok számára, ahol a megrendelések száma és azok raklapszáma magas megfontolandó lehet egy magasraktár tervezése. Ezen rendszerek működését és hozzá kapcsolódó folyamatokat a blogsorozat későbbi részében fogjuk bemutatni /balról jobbra: görgős pálya, láncos átadóelem, görgős fordítóasztal/.

Automatizált anyagmozgató eszközök

Fontos további szempont, hogy mivel automata rendszerről van szó egységes standardizált rakatok kezelésére alkalmas. Alapvető követelmény egy automatizált rendszer esetén EUR raklapok alkalmazása, hiszen ezen raklapok teherbírása és deformációs értékei ismertek. Nagyban drágíthatja a rendszert, ha különböző méretű raklapokat is akarunk kezelni vele. Az ilyen esetekben az automata eszközökbe a raklap méreteknek megfelelően további érzékelőket, azonosító rendszereket szükséges elhelyezni.

Magasraktári állványrendszer kialakításának lehetőségei

Magasraktári rendszer esetében az állványrendszert tekintve kétféle kialakításról beszélhetünk. Az egyik esetben az állványrendszer az épülettől függetlenül helyezkedik el, akár csak egy hagyományos soros állványos tárolási rendszerrel ellátott raktár, csak nagyobb belmagassággal. A másik esetben pedig egy önhordó raktárról beszélhetünk, azaz a raktári állványrendszer, mint egy siló rendszer tartja magát az épület külső elemeit is az egységrakományok mellett.

Ennek köszönhetően ezen tárolási rendszer esetében az állványrendszer végzi a tartó funkciókat is. Nincs szükség külön épületszerkezetre és tárolótér közepébe eső oszlopokra sem.

Ebben az esetben először az állványrendszer telepítése, kiépítése történik meg, amit a felrakógépek behelyezése követ. A raktár külső szerkezete csak ezt követően kerül felhelyezésre.

Önhordó raktárcsarnok

A blog sorozat folytatásaként a következő cikkben a magasraktári rendszerek hátrányaival folytatjuk.

Képek forrása: www.google.hu
Összefoglalás
Mikor érdemes magasraktárat létesíteni?
Cikk címe
Mikor érdemes magasraktárat létesíteni?
Leírás
A magasraktári rendszerek blogsorozat második bejegyzésében arról beszélünk, hogy milyen esetben érdemes magasraktárat létesíteni hagyományos raktár helyett.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English