1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Excel a gyakorlatban V. – Abszolút és relatív hivatkozások

Relatív és abszolút hivatkozás

Már túl vagyunk néhány bejegyzésen, de eddig nem beszéltünk az abszolút és relatív hivatkozások használatáról, tehát – ha valakinek így ismerősebb – a „dollár” jelecskéről. Ehhez előkészítettünk egy új kiinduló fájlt, amit az alábbi linkről lehet letölteni: Excel feladat.

Relatív hivatkozások

Az Excel alapértelmezetten relatív hivatkozásokkal dolgozik, tehát egy adott képletben szereplő hivatkozások helyét mindig az adott cellához viszonyítja. Ha vesszük a lenti példát, akkor a D2-es cellában végrehajtott =B2*C2 szorzásnál az Excel nem a B2 és C2 cellát menti el a képletben, hanem azt, hogy a két összeszorzandó cella a mi D2-es cellánktól egyel és kettővel balra található. Így ha ezt a képletet tovább rángatjuk valamilyen irányba, akkor mindig az adott cellától egyel és kettővel balra lévő értékek kerülnek összeszorzásra.

relatív hivatkozás
relatív hivatkozás

Abszolút hivatkozások

Nézzük meg a következő példát: amennyiben szeretnénk átváltani az előzőleg kiszámított bevételeket Euró pénznemre, úgy a Bevétel [Ft] oszlop összes értékét egy azonos cella értékével kell elosztani. Tehát le kell kötnünk az E20-as cellát, nem szabad engedni, hogy a képlet lehúzása közben elmozduljon a hivatkozás.

Ehhez nem kell mást tenni, mint egy dollár jelet ($) beszúrni az E (oszlophivatkozás) és 20 (sorhivatkozás) elé. Ugyanezt el tudjuk érni a billentyűzet „F4” gombjával is, amely automatikusan hozzáadja a dollár jeleket a hivatkozáshoz. Így akármerre is húzzuk az E2-es cellába begépelt képletet, az E20-as cella kijelölése nem fog elmozdulni.

abszolút hivatkozás
abszolút hivatkozás

Vegyes hivatkozás

Készítsünk egy szorzótáblát Excelben: az A oszlop, valamint az 1. sor tartalmazza a szorzandó számokat 1-től 10-ig. Írjunk egy olyan képletet, amely összeszorozza az első sorban lévő számot az első oszlopban lévő számmal. Ehhez nem szabad engednünk, hogy a képlet első hivatkozása elhagyja az A oszlopot, a második hivatkozás pedig az 1. sort. Ehhez le kell kötni, $ jelet kell az oszlopot jelölő betű elé, valamint a sorszám elé gépelni. Az „F4” többszöri megnyomásával lehet változtatni a dollár jel elhelyezését, tehát hogy a teljes hivatkozást, esetleg csak annak oszlopát, vagy csak sorát szeretnénk lekötni.

vegyes hivatkozás
vegyes hivatkozás

Következő bejegyzésünkben a logisztikában közismert ABC (vagy pareto) elemzés során fogjuk gyakorolni az FKERES függvény, valamint a relatív és abszolút hivatkozások használatát.

Összefoglalás
Abszolút és relatív hivatkozások
Cikk címe
Abszolút és relatív hivatkozások
Leírás
Bejegyzésünkben bemutatjuk az abszolút, relatív és vegyes cella hivatkozások használatát Excelben. Blogsorozatunk ötödik része.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English