1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Excel a gyakorlatban IV. – FKERES függvény

FKERES

Mai blogbejegyzésünkben tovább haladunk az Excel függvények rögös útján, az FKERES függvény kerül bemutatásra néhány egyszerűbb példán keresztül, mellyel többek között kiváltható a második bejegyzésünkben ismertetett egymásba ágyazott HA függvények kombinációja is.

FKERES függvény

Az FKERES függvénynek (angolul VLOOKUP) 3 kötelező és 1 opcionális paramétere van:

=FKERES(keresési_érték; táblázat; oszlopindex; [tartományi_keresés])

A függvény alapvető célja, hogy megkeres egy általunk kiválasztott értéket egy másik táblázat első oszlopában, majd – amennyiben a keresett értéket megtalálta ebben a második táblában, úgy – visszaadja a találat sora és az általunk megadott oszlopszám által kimetszett cella értékét. A függvény paraméterei az alábbiak:

 • keresési_érték: az az érték, amit a második tábla első oszlopában keresünk
 • táblázat: a második táblázat, ahol az értéket keressük, illetve amelyből szeretnénk visszakapni az eredményt
 • oszlopindex: a függvény által a második táblázatból visszaadott érték a találat sora és az ezen paraméter által meghatározott oszlopszám által kimetszett cella tartalma
 • tartományi_keresés: HAMIS értéknél csakis a pontos találat esetén ad megoldást a függvény, IGAZ esetén viszont tartományban fog keresni: amennyiben a keresett érték eléri vagy meghaladja a második táblázat első oszlopában lévő értéket, de még nem haladja meg a következő sorban szereplőt, akkor fog eredményre futni. A paraméter megadása opcionális, alapértelmezetten az IGAZ érvényesül.

Pontos keresés

Például van egy táblázatunk, amely tartalmazza a sarki bolt által értékesített gyümölcsök kg-onkénti árait. Amennyiben szeretnénk visszakapni a „banán” egységárát, úgy az alábbi függvényt kell felépíteni:

Vlookup_example_1

 • A keresett értékünk a B10-es mezőben szerepló „Banán”.
 • Ezt az értéket keressük a B3:C7 között elterülő táblázat első oszlopában.
 • Eredményül a táblázat második oszlopában lévő értéket szeretnénk megkapni.
 • HAMIS, tehát csakis a pontos egyezés esetén várunk eredményt.

Tartományi keresés

A fenti példában akkor ad a függvény nem hibás eredményt, ha a keresett konkrét érték, tehát a „Banán” kifejezés megtalálható a táblázatban. Néha viszont egy intervallumon belül kellene keresést végrehajtani, erre nyújt megoldás a 4. opcionális paraméter. Nézzük meg az alábbi példát: egy termelő vállalat szeretné kategorizálni termékeit a fajlagos áruk alapján, amelyre készített egy táblázatot. Amennyiben egy termék ára eléri a táblázat adott sorában szereplő értéket, de még nem haladja meg a következő sor értékét, úgy a termék megkapja a sorban szereplő kategóriát.

Vlookup_example_2

A 121-es érték elérte az 5-ös sorban található 100-as értéket, azonban még nem haladta meg a következő 500-as értéket, így a termék a [100 – 500[ intervallumon belül található, „Nagyértékű” kategóriát kap eredményül.

A függvény legfőbb hátrányai

 1. Csak jobbra keres, tehát nem lehet vele azt elérni, hogy egy, a keresési oszloptól balra álló értéket adjon vissza eredményül. Például a fenti példában, ha szeretnénk megkapni, hogy az adott kategória megnevezéshez milyen minimális fajlagos ár tartozik, úgy mindenképpen meg kellene cserélni a két oszlopot, hogy a keresett kategória legyen az első és tőle jobbra álljon a visszavárt érték.
 2. A keresési oszlopban mindig az első találat sorában szereplő értéket adja vissza eredményként. Például ha lenne egy olyan táblázatunk, amely első oszlopa a munkavállalók Keresztneveit, a második oszlop az adott munkavállalóhoz tartozó Lakcímet tartalmazná, akkor ha van az első oszlopban két azonos „Ádám” keresztnév, az FKERES mindig az első „Ádám” sorában lévő címet adná vissza.
 3. Az FKERES függvény alkalmazása – amennyiben egy munkafüzet jó pár ilyet használ – igencsak be tudja lassítani a programot.
 4. Az FKERES függvény alapértelmezetten tartományban keres, feltételezi, hogy az adatsor növekvő sorrendbe lett rendezve. Így amennyiben ez nem történt meg, akkor hibás eredményre futhat. Az alábbi példában is ez történt, nem a pontos eredményt (első sor) adta vissza, hanem a „Billentyűzet” sorát.

Vlookup_example_3

Következő bejegyzéseinkben megnézzük, hogy milyen megoldás jöhet szóba a fent felsorolt problémák kiküszöbölésére, de először még be kell hozzá vezetnünk az abszolút és relatív hivatkozások fogalmát.

Összefoglalás
FKERES függvény
Cikk címe
FKERES függvény
Leírás
FKERES függvény bemutatása egyszerű Excel példákon keresztül, kiemelve alkalmazásának hátrányai. Blog sorozatunk negyedik része.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English