1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Excel a gyakorlatban III. – ÉS VAGY függvény

Innolog And Or

Az Exceles kirándulásunk most következő fejezetében szeretnénk lezárni a legalapvetőbb függvények bemutatását az ÉS, illetve a VAGY függvény bemutatásával. A bejegyzés elolvasása után képesek leszünk összetett vizsgálati logikákat felépíteni, azokat az előző bejegyzésben bemutatott HA függvénybe implementálni. A feladat alapját továbbra is a sorozat első és második írásában belinkelt adatok adják, de a fájl pillanatnyi állása letölthető az alábbi hivatkozásra kattintva is: Excel példa – 02.

ÉS függvény

Az ÉS függvényt (angolul AND) ritkán alkalmazzuk önmagában, általában egy HA függvény bonyolultabb feltételrendszerének leírására kell. A függvénynek megadhatunk egy vagy több vizsgálati feltételt, kimenete pedig IGAZ vagy HAMIS érték lehet.

=ÉS(logika1; [logika2]; …)

Az ÉS függvény eredménye IGAZ, ha minden egyes logika, minden egyes állítás vagy feltétel IGAZ. Amennyiben valamelyik logika/feltétel/állítás HAMIS, úgy a függvény eredménye is HAMIS lesz.

Például az I2-es cellában vizsgáljuk meg, hogy amennyiben a fajlagos ára egy terméknek nagyobb, mint 5€ és az értékesített mennyisége sok, 80-nal egyenlő vagy annál több, tehát – az előző bejegyzésben tárgyalt feladat alapján – A kategóriás, akkor legyen a függvény értéke IGAZ, egyébként ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor HAMIS.

=ÉS(F2>5; H2=”A”)

Tehát ha az F2 értéke nagyobb, mint 5 ÉS a kategória „A”-s, akkor az eredmény IGAZ, egyébként HAMIS.

Annyival bővítsük ki a fenti vizsgálatot, hogy ha az ÉS függvény eredménye IGAZ, akkor írjuk ki a „Drága és sok” fejlécű J oszlopba, hogy „igen”, egyébként ne írjunk ki semmit. Tehát szükségünk lesz egy HA függvényre, ami megvizsgálja a fenti két feltételt (>5€ és =”A”) és ha ezek a feltételek igazak, csak akkor írjon ki szöveget. Ezek alapján a J2-s cellában az alábbi képletnek kell állnia:

=HA(ÉS(F2>5; H2=”A”);”igen”;””)

Tehát ha az ÉS kettő feltétele mind IGAZ, akkor az ÉS eredménye is IGAZ, tehát a HA függvény első paramétere IGAZ, tehát a HA függvény második paramétere lesz az eredmény, azaz egy „igen” szöveg.

VAGY függvény

A VAGY függvény (angolul OR) alapjaiban véve teljesen azonos az ÉS függvénnyel, mind szintaxisa, mind a lehetséges kimenetelek köre megegyezik. Egyetlen egy, de annál jelentősebb különbséggel: amennyiben a benne foglalt feltételek közül legalább egy IGAZ, úgy a függvény eredménye is IGAZ, viszont ha minden HAMIS, úgy a függvény eredménye is HAMIS.

=VAGY(logika1; [logika2]; …)

Készítsünk egy „Szélsőérték” fejlécet a K oszlopban, amely alá akkor írjunk „igen”-t, ha a megrendelt mennyiség nagysága VAGY nagyobb, mint 90 liter, vagy kisebb, mint 10 liter. Ehhez a K2 cellába beírandó képlet:

=HA(VAGY(D2>90;D2<10);”igen”;””)

Tehát ha a VAGY függvény kettő feltétele közül legalább az egyik igaz (>90 VAGY <10), akkor a VAGY függvény értéke IGAZ, azaz a HA függvény feltétel paramétere IGAZ, tehát az IGAZ esetben lefutó második paramétere lesz a HA függvény eredménye, azaz egy „igen” szöveg.

Ezeket az alapvető függvényeket szerettük volna bemutatni az első bevezető bejegyzésekben, következő alkalommal az FKERES-sel és a Pareto-elemzéssel megyünk tovább. Az eddigi eredményeket az alábbi képen láthatjátok:

Excel példa III.

Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English