1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7-9., BME L épület

Excel a gyakorlatban III. – ÉS VAGY függvény

Innolog And Or

Az Exceles kirándulásunk most következő fejezetében szeretnénk lezárni a legalapvetőbb függvények bemutatását az ÉS, illetve a VAGY függvény bemutatásával. A bejegyzés elolvasása után képesek leszünk összetett vizsgálati logikákat felépíteni, azokat az előző bejegyzésben bemutatott HA függvénybe implementálni. A feladat alapját továbbra is a sorozat első és második írásában belinkelt adatok adják, de a fájl pillanatnyi állása letölthető az alábbi hivatkozásra kattintva is: Excel példa – 02.

ÉS függvény

Az ÉS függvényt (angolul AND) ritkán alkalmazzuk önmagában, általában egy HA függvény bonyolultabb feltételrendszerének leírására kell. A függvénynek megadhatunk egy vagy több vizsgálati feltételt, kimenete pedig IGAZ vagy HAMIS érték lehet.

=ÉS(logika1; [logika2]; …)

Az ÉS függvény eredménye IGAZ, ha minden egyes logika, minden egyes állítás vagy feltétel IGAZ. Amennyiben valamelyik logika/feltétel/állítás HAMIS, úgy a függvény eredménye is HAMIS lesz.

Például az I2-es cellában vizsgáljuk meg, hogy amennyiben a fajlagos ára egy terméknek nagyobb, mint 5€ és az értékesített mennyisége sok, 80-nal egyenlő vagy annál több, tehát – az előző bejegyzésben tárgyalt feladat alapján – A kategóriás, akkor legyen a függvény értéke IGAZ, egyébként ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor HAMIS.

=ÉS(F2>5; H2=”A”)

Tehát ha az F2 értéke nagyobb, mint 5 ÉS a kategória „A”-s, akkor az eredmény IGAZ, egyébként HAMIS.

Annyival bővítsük ki a fenti vizsgálatot, hogy ha az ÉS függvény eredménye IGAZ, akkor írjuk ki a „Drága és sok” fejlécű J oszlopba, hogy „igen”, egyébként ne írjunk ki semmit. Tehát szükségünk lesz egy HA függvényre, ami megvizsgálja a fenti két feltételt (>5€ és =”A”) és ha ezek a feltételek igazak, csak akkor írjon ki szöveget. Ezek alapján a J2-s cellában az alábbi képletnek kell állnia:

=HA(ÉS(F2>5; H2=”A”);”igen”;””)

Tehát ha az ÉS kettő feltétele mind IGAZ, akkor az ÉS eredménye is IGAZ, tehát a HA függvény első paramétere IGAZ, tehát a HA függvény második paramétere lesz az eredmény, azaz egy „igen” szöveg.

VAGY függvény

A VAGY függvény (angolul OR) alapjaiban véve teljesen azonos az ÉS függvénnyel, mind szintaxisa, mind a lehetséges kimenetelek köre megegyezik. Egyetlen egy, de annál jelentősebb különbséggel: amennyiben a benne foglalt feltételek közül legalább egy IGAZ, úgy a függvény eredménye is IGAZ, viszont ha minden HAMIS, úgy a függvény eredménye is HAMIS.

=VAGY(logika1; [logika2]; …)

Készítsünk egy „Szélsőérték” fejlécet a K oszlopban, amely alá akkor írjunk „igen”-t, ha a megrendelt mennyiség nagysága VAGY nagyobb, mint 90 liter, vagy kisebb, mint 10 liter. Ehhez a K2 cellába beírandó képlet:

=HA(VAGY(D2>90;D2<10);”igen”;””)

Tehát ha a VAGY függvény kettő feltétele közül legalább az egyik igaz (>90 VAGY <10), akkor a VAGY függvény értéke IGAZ, azaz a HA függvény feltétel paramétere IGAZ, tehát az IGAZ esetben lefutó második paramétere lesz a HA függvény eredménye, azaz egy „igen” szöveg.

Ezeket az alapvető függvényeket szerettük volna bemutatni az első bevezető bejegyzésekben, következő alkalommal az FKERES-sel és a Pareto-elemzéssel megyünk tovább. Az eddigi eredményeket az alábbi képen láthatjátok:

Excel példa III.

Összefoglalás
Excel a gyakorlatban III. - ÉS VAGY függvény
Cikk címe
Excel a gyakorlatban III. - ÉS VAGY függvény
Leírás
Excel ÉS függvény, valamint VAGY függvény alkalmazása, logisztikai vonatkozású példán keresztül bemutatva. Blog sorozatunk harmadik része.
Szerző
Kiadó
Innolog Solutions
Kiadó logó
Tetszett az oldal? Oszd meg másokkal is!
English